Omurgalı hayvanlar familyasından gelen kertenkele, özellikle zirai ve tarımsal alanlardaki çiftlik, tarla ve arazilerde karşımıza çıkan bir hayvan türüdür. İnsanlara olduğu kadar ev içindeki bitkilere de zarar verme potansiyeline sahip olan kertenkeleler, kertenkele ilaçlama yöntemlerine başvurularak ortadan kaldırılmalıdır. Kertenkele ilaçlama konusunda kaliteli ve profesyonel hizmet veren ASB İlaçlama kertenkele ilaçlama şirketleri arasında güvenilir bir konuma sahiptir. Kertenkele ile mücadele konusunda bilmeniz gerekenler bu yazımızda.
Kertenkele Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Kertenkele, sürüngen sınıfında incelenen bir canlıdır. Yapı, biyoloji ve anatomi olarak diğer hayvanlardan farklı olan kertenkele, uzun ve yuvarlak hatlı bir vücuda sahip bir hayvandır. Ağaçlara tutunmasını sağlayan uzun ve ince kuyrukları, ayırt edilebilir derecede büyük göz kapakları ve duyma duyusunu pekiştiren dışkulak delikleri ile diğer sürüngen türlerinden ayrılır.
Kertenkele çeşitlerine baktığımız zaman pek çok farklı türünün olduğunu söylememiz mümkün. Başta uçan kertenkele, yılan kertenkelesi, dikenli kertenkele, su kertenkelesi, komada kertenkelesi ve zehirli kertenkele olmak üzere doğada pek çok farklı kertenkele ile karşılaşabilirsiniz. Kelerler, iguanalar ve bukalemunlar da kertenkele sınıfında incelenen diğer hayvanlardır.
Kertenkelenin en belirgin ve ayırt edici özelliği, herhangi bir tehlike sezdiği anda kuyruğunu kopartmasıdır. Kertenkele bu yalnızca risk altında olduğunu hissettiğinde yapar. Kuyruğunun en alt kısmını bulunduğu yerde bırakan bu canlı, hemen ardından yakınlarda bulunan bir yarığın, deliğin ya da çatlağın içine hızlıca dalıp gözden kaybolma eğilimine girer. Hızlı ve seri hareket eden kertenkele, kuyruğunu koparttığı günden itibaren en fazla bir ay içerisinde kendine yeni bir kuyruk uzatabilme özelliğine sahiptir. Bir nevi savunma mekanizması olan bu olayı başka bir hayvanda görmek mümkün değildir.